Praktijk voor Kinesiologie

Verstoord bioritme

Komend weekend gaat de klok weer een uur vooruit. Dat betekent dat we van zaterdag op zondag een uur minder hebben om te slapen. Voor veel mensen (vooral kinderen) zorgt dit ervoor dat hun natuurlijke ritme verstoord raakt. Het is mogelijk om dit verstoorde bioritme zelf te aan te passen.

In de Westerse wetenschap is het begrip bioritme nog niet lang bekend, maar in de Chinese geneeskunde is het al duizenden jaren bekend dat ons lichaam volgens een energetische klok functioneert. De Chinese geneeskunde is gebaseerd op het principe  dat er 12 energiebanen (meridianen) door ons lichaam stromen waar Chi (levenskracht) doorheen stroomt. Deze 12 meridianen zijn gekoppeld aan 10 orgaansystemen en twee Chinese orgaansystemen. Iedere meridiaan krijgt gedurende 2 uur meer energie dan de andere meridianen (2uur x12 meridianen=24 uur). Dit wordt ook wel de orgaanklok genoemd. Hieronder zie je het schema van de tijden van de meridianen.

1-3 uur Lever meridiaan
3-5 uur Long meridiaan
5-7 uur Dikke Darm meridiaan
7-9 uur Maag meridiaan
9-11 uur Milt meridiaan
11-13 uur Hart meridiaan
13-15 uur Dunne darm meridiaan
15-17 uur Blaas meridiaan
17-19 uur Nieren meridiaan
19-21 uur Kringloop meridiaan
21-23 uur Drievoudige verwarmer meridiaan
23-1 uur Galblaas meridiaan

Door het verzetten van onze klok, hebben we ineens een uur minder.  De orgaanklok raakt verstoord en daar hebben veel mensen ‘last’ van. Het duurt vaak een week voordat dit weer helemaal hersteld is en wij aan de nieuwe tijd gewend zijn.

Meridianen spelen een belangrijke rol bij ons bioritme. Meridianen hebben een bepaalde stroomrichting en door met de hand over de meridiaan te gaan en de juiste stroomrichting te volgen, kunnen meridianen ‘opgestreken’ worden. Dit wordt ook wel meridiaan massage genoemd.
De energie van deze meridiaan zou daardoor weer beter gaan stromen. In de kinesiologie wordt ook met deze techniek gewerkt.

Meridiaan massage kan ook goed werken om de overgang naar de nieuwe tijd soepel te laten verlopen. Door de meridiaan ‘op te strijken’ die hoort bij het tijdstip, help je je systeem om weer in het juiste ritme te komen.
Hoe doe je dat: Je wordt zondag 31 maart bijvoorbeeld wakker tussen 5 en 7 uur. Dit is de ‘tijd’ van de dikke darm meridiaan. De dikke darm meridiaan loopt van de wijsvinger over de bovenkant van de arm via de nek naar de neusvleugel*. Deze meridiaan strijk je tussen 5 – 7 uur deze (beide armen) meerdere keren op.
De volgende meridiaan is de maagmeridiaan (7-9 uur). Wanneer je wakker wordt tussen 7 en 9 uur strijk je deze meridiaan meerdere keren aan beide zijden van het lichaam op. Deze meridiaan begint onder het oog met een rondje via de buitenzijde om het oog heen, langs de neusvleugel over de borstkast en been naar de tweede teen*. Doe dit meerdere dagen achter elkaar.

Uit eigen ervaring weet ik dat dit goed werkt en je minder ‘last’ hebt van de overgang naar de zomertijd.
Kijk voor meer informatie over kinesiologie op mijn website: www.new-innervision.nl 

* Tip: Op You Tube staan duidelijke filmpjes hoe de meridianen precies lopen.

New Innervision

Hondsrug 31
8245 DE Lelystad
Tel: +31 6 29424866

Parkeergelegenheid praktijk

U kunt uw auto parkeren op één van de parkeerplaatsen voor de praktijk.